Cereztabagi.com Blog

Ay Çekirdeğinin Sağlığımıza Faydaları Nedir?

Ay çekirdeği dünyanın en sağlıklı kuruyemişlerinden biridir. Aynı zaman da ay çekirdeği hem gıda hem de yağ kaynağı olarak bilinmektedir. Elde edilen yağın % 90’ı çoklu doymamış yağdır. Dünyadaki en çok tüketilen yağ çeşididir.

Ay Çekirdeğinin Faydaları

Ay çekirdeğinin besin değerleri, insan sağlığı için gerekli olan vitaminler, mineraller, fitosteroller ve amino asitler hemen hemen hepsini içerir. Bazılarının miktarları ciddi anlamda yüksektir, bu nedenle ay çekirdeğinin çoğu kimseyi iyi hissettirdiği ve vücudun birçok rahatsızlığa iyi gelebileceği şaşırtıcı değildir.

İşte size ay çekirdeğinin sağlığımıza olan faydalarından bazıları:

Kavrulmamış Siyah Ay Çekirdeği

“Sinir sisteminizi rahatlatır, depresyonu önleyebilir. Kan şekerinin dengelenmesinde büyük rol oynar.”

“Ay çekirdeği içerdiği B vitamin grubu sayesinde enerji  vericidir. Aynı zamanda kemik ve kas yoğunluğunu artırmada etkilidir.”

Ay Çekirdeğini Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Ay çekirdeği besleyici, eğlenceli ve çokça tüketilen kuruyemişlerin başında gelir. Ancak günlük ne kadar tüketmemiz gerektiğine de dikkat etmeyiz. Sabah ya da öğleden sonra 2 porsiyon(56 gr) iştahınızı azaltmak için yeterli olacaktır ve bir sonraki öğüne kadar sizi tok tutacaktır. Ay çekirdeği bir çok şekilde kullanılmaktadır. Çikolata ile kaplanabilir, şekerlendirilebilir veya kekler ve ekmeklerde kullanılabilir.

Ay Çekirdeğinin Yan Etkileri

Gıda alerjisi çekenlere ve kilo vermek isteyenler tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir. Ay çekirdeğinden kaynaklanan alerji vakaları çok nadirdir. Ay çekirdeği yağ açısından çok zengindir. Bunlar sağlıklı yağlar olmasına rağmen, yine de fazla tüketilmemelidir. Günlük 1 veya 2 porsiyon tüketmek yeterlidir. Büyük miktarlarda tüketildiğinde, ay çekirdeğinin kilo ve sivilce yapabileceğini unutmamalısınız.

“Büyük miktarlarda tüketildiğinde, ay çekirdeğinin kilo ve sivilce yapabileceğini unutmamalısınız.”

Ay Çekirdeği İçi

Ay Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Tuzlu:

  1. 1/3 su bardağı tuzu 5 su bardağı suyun içinde eritin. Kabuklu veya kabuksuz ay çekirdeklerini hazırladığınız tuzlu suya atın 15 dakika ara ara karıştırarak bekletin.
  2. Ay çekirdeklerini tuzlu sudan alın ve 15 dakika dinlendirin.
  3. Tava veya fırını 150 C’ye kadar önceden ısıtın ve ay çekirdekleri kavuracağınız kaba eşit şekilde dağıtın.
  4. 15 dakika kavurduktan sonra karıştırın ve 15 dakika kısık ateşte daha kavurun.
  5. Kavrulduktan sonra biraz dinlendirin. Afiyet olsun.

Tuzsuz:

Ay çekirdekleri tuzlu suya batırılmadan aynı şekilde kavrulur.

Ay Çekirdeğinin Besin Değerleri

1 porsiyon(28 gr) ay çekirdeği:

Kavrulmuş Siyah Ay Çekirdeği