Leblebi genelde bilindiği üzere sarı renkte olur. Herkesin aklına takılan bir soru beyaz leblebi neden beyaz? Oluyordur. Leblebinin renginin sarı olmasına rağmen açılması için bir takım işlemler uygulanması gerekebilir.
Leblebi Nasıl Üretilmektedir?
Leblebi dediğimiz yiyeceğin hammaddesi olarak nohut kullanılır. Nohuttun yüksek ısıda işlenmesi sonucunda leblebi elde edilir. İşlemden geçen nohutlar ikiye ayrılabiliyor. Bu leblebiler elekten geçirilerek sağlam olanlardan ayrılırlar. Bunları üretici firmalar leblebi unu yapmak için kullanmayı tercih eder. Bir kez daha leblebiyi kavurduklarında hafif yanıksı bir görünüm kazanır. Siyah benekler sarı zemin üzerinde oluşur. Leblebinin raf ömrü oldukça uzundur. Kolay kolay bayatlama yapmaz ama yine de taze tüketilmesi tavsiye edilir. Taze leblebi iki parmakla sıkıldığında ufalanır.
Leblebi Nasıl Beyazlatılır?
Beyaz leblebi için nanoteknoloji ürünü olan bir tür katkı maddesi kullanılır. Her beyaz leblebide kimyasal bulunacak diye bir şart yoktur. Nohutta ısıtma ve kavurma işlemi uygulandığında doğal olarak renginde açılma meydana gelir. Bazı üretici firmalar ise çok daha açık beyazlık elde etmek için titanyum dioksit denilen kimyasal bir madde kullanır. Türk Gıda Kodeksi bu kimyasalın zehirli olmadığını belirtmiştir. Bu sebepten ötürü firmalar limitsiz olarak bu kimyasalı kullanabiliyor. Günümüzde yapılan yeni araştırmalar ise bunun tam tersini söylüyor. Titanyum dioksitin spermlerde DNA bozulmasına sebep olduğu için kanser gibi rahatsızlıklara zemin hazırladığını söylüyor.