-
Nerede

Fındık Hangi İllerimizde Yetiştirilmektedir?

Fındık Yetiştirme
391görüntüleme

Fındık Hangi İllerimizde Yetiştirilmektedir? sorusu insanların merak ettiği bir konu. Bu yazıda fındığın hangi illerimizde yetiştirildiğini öğrenebilirsiniz. Fındık ülkemizde Karadeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinin bazı bölümlerinde yetiştirilmektedir. Nemli ve yağış alan bölgelerde fındık üretimi başlıca geçim kaynağıdır. Fındık içerdiği yağ ve vitaminler ile sanayi ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır. 2010 yılından sonra devlet tarafından; üretilen fındığın tüketilmediği ve ihraç edilemediği değerlendirilerek üretme sınırı ve denetlemesi getirilmiştir. Dünyada fındık üretiminde birinci sırada Türkiye vardır. Dünyanın fındık ihtiyacının yaklaşık olarak %60’ını Türkiye karşılamaktadır.

Fındık Hangi Koşullarda Yetiştirilir?

Fındık hangi illerimizde yetiştirilmektedir? Sorusunun cevabı araştırıldığında öncelikle fındığın hangi koşullarda yetiştirildiğini ve fındık üretmek için uygun iklim ve toprak koşullarını bilmeliyiz. Fındık; ılıman iklim koşullarında, bol yağış alan ve sıcaklık değerlerinin 5 ile 25 arası olduğu bölgelerde yetişmektedir. Bu koşulları sağlayan her bölgede fındık yetiştirilebilir. Toprak şartları olarak yamaç olması fındığın daha verimli olarak yetiştirildiğini göstermektedir.

Fındık Satın Al

Fındık Üretiminin Çok Olduğu İllerimiz?

Fındık üretiminde en başta Karadeniz bölgesinde bulunan; Ordu, Rize, Trabzon, Samsun, Zonguldak ve Giresun gelmektedir. Karadeniz bölgesinde en çok fındık üretilen iller bunlardır. Bu iller arasında Fındık üretiminde ilk sırayı Ordu almaktadır. Karadeniz bölgesindeki diğer illerde fındık üretimi halk tarafından yapılmakta olup genellikle ihracat yapılmaz ve sadece yurt içi satım ve kullanım yapılmaktadır. Ülkemizde Marmara bölgesinin bazı bölümlerinde fındık üretimi yapılmaktadır. Başlıca iller; Adapazarı, Kocaeli ve Bolu illeridir.

Yanıtla