-
Nasıl

Çekme Helva Nasıl Yapılır?

Çekme Helva Yapımı
573görüntüleme

Kastamonu yöresinin meşhur yiyeceklerinden birisi olan çekme helva nasıl yapılır? Nasıl bu şekilde bir tada ve görüntüye sahip olabilir konusundaki düşünceleri inceleme imkânı bulmaktayız.

Malzemeleri Nedir?

  • Şeker
  • Un
  • Pudra şekeri
  • Tuzsuz tereyağı
  • İsteğe göre vanilya

Yapılışı Nasıldır?

Kullanılan şeker büyük bir kap haline alınarak kaynatılır daha sonra bir mermer haline getirilerek soğuması sağlanır. Diğer aşamada ise tereyağı ile un kaynatılır ve bu katı lapa bir hale getirilir. Bu karışıma ise meyane denilmektedir. Bu karışım ile kaynatılmış olan şekeri ise çeke çeke katlanılarak devam edilir ve tel haline getirilir.

Çekme Helva Satın AlÇekme Helva Nasıl Yapılır?

Püs Noktası Nedir?

Bu konuda önemli olan durum çekme helvanın tereyağı ile un kıvamının iyi dengelenmesi gereklidir. Kavurma aşamasında unun herhangi bir renk dönüşümü olmaması gereklidir. Burada un karardığı veya yandığı zaman ise hoş bir görüntü olmaması ile birlikte aynı zamanda kokusu da kişileri rahatsız etmektedir. Aynı zamanda un ve tereyağı kavururken kişilerin topaklanmayı önleyebilmesi için sürekli karıştırması ve aynı zamanda kaşığın tersi ile ezmesi yerinde olacaktır. Çekme aşamasında ise defalarca çekilmesi doğru olacaktır. Kişiler bu aşamada birilerinden yardım alabilir. Bir kıl inceliğine sahip olduktan sonra kıvamına gelmiş demektir. Hoş bir koku elde edebilmek için vanilya eklenebilir.

Son Aşaması Nasıldır?

Kıvamı alan helva derin bir bor cam içerisine bastırılır ve fındık veya fıstık ile süslenip kesilip servis edilir.

Yanıtla